Slik fryser du kaker

Har du rester etter den store festdagen, eller har du ikke tid til å lage kakene den dagen de faktisk skal serveres? Finn ut hvordan de ulike kakene bør fryses ned og tines for å få best mulig resultat.

Kaker som egner seg til å fryse gjør dessuten forberedelsene til store festdager vesentlig mye enklere. Når du kan gjøre det aller meste klart på forhånd, og kun ha de små detaljene å ta hånd om på selve dagen, blir det mindre stress og mer tid å tilbringe med gjestene. De aller fleste kaker kan fryses, men det er noen unntak. Under får du en oversikt over hvilke kaker som kan fryses og hvordan du bør behandle dem.

Sjokoladekake i langpanne med strøssel. Foto.

Sjokoladekake/krydderkake

Sjokoladekake bør helst fryses uten melisglasur ettersom denne kan få en uønsket konsistens etter tining. Ta ut kaken kvelden i forveien og la den tine i kjøleskapet over natten. Legg på glasur og pynt samme dag.

Skal du bake sjokoladekake? Se oppskriften på vår enkle sjokoladekake i langpanne her.

 

Bløtkake

Du kan fryse ned bløtkake med syltetøy og et tynt lag krem utenpå. Pakk bløtkaken godt inn i plast og frys ned. Du kan også legge på marsipanen før frysing. Sett av litt bedre tid til tining ettersom marsipanen blir våt ved tining, men tørker opp etter hvert. Ta ut kaken kvelden i forveien og la den tine i kjøleskapet over natten, kaken vil da være klar til servering på ettermiddagen.

 

Kakebunn

Kakebunn til bløtkake eller lagkaker kan fint fryses ned. Legg bakepapir mellom bunnene og pakk de godt inn i plast før frysing.

Klassisk eplekake. Foto.

Eplekake

Eplekaker kan fint fryses ned. Ta ut kaken kvelden i forveien og la den tine i kjøleskapet over natten.

Oppskrift på enkel og smakfull eplekake finner du her.

Gulrotkake

Gulrotkake kan fint fryses ned, også med kremostglasur. Ta ut kaken kvelden i forveien og la den tine i kjøleskapet over natten.

Oppskrift på gulrotkake i langpanne toppet med fyldig ostekrem finner du her.

Ostekake

Ostekake kan også fryses, men konsistensen på ostemassen kan endre seg noe ved tining. Det kan derfor være lurere å oppbevare den i kjøleskap. Om ostekaken pakkes godt inn, holder den seg i minst tre til fire dager, så kanskje du ikke trenger å fryse denne ned med mindre du har rester som ikke skal spises på en stund.

Pavlova med vaniljekrem og bær

Pavlova/marengsbunn

Marengsbunn, til for eksempel en pavlova, kan fryses ned. Men oppbevares den i en lufttett beholder i romtemperatur er holdbarheten på en marengsbunn nærmest uendelig, så kanskje er ikke frysing nødvendig her. En fordel med å fryse ned marengsbunnen er at den blir lettere å dele opp når den er i halvfryst tilstand, og kan derfor anbefales om du ønsker å dele den opp på forhånd.

Lurer du på hvordan du skal lage perfekt marengs? Les vår steg for steg-guide.

Kaker med fersk frukt og bær

Kaker med fersk frukt og bær kan fryses ned, men resultatet kan bli varierende. Smaken kan endre seg og frukten og bærene blir ofte vasne og rennende. Du kan derfor fryse ned rester, men vil du servere en pen kake med frukt og bær anbefaler vi å lage den samme dag.

Oreo cupcakes. Foto.

Oreokake

Oreokake kan fryses ned. Denne kan faktisk serveres i halvfrossen tilstand etter cirka 1 times tining – da smaker den nydelig som iskake. Om du vil ha den helt tint, bør den tines over natten i kjøleskap.

Prøv denne oppskriften på porsjonskaker av oreokake –  en vinneroppskrift med god smak av sjokolade, fyldig krem og knasende sprø kjeks.

Suksessterte

Suksessterte egner seg godt til frysing, også med glasur. Ta ut kaken kvelden i forveien og la den tine i kjøleskapet over natten.

Oppskrift på sukessterte finner du her.

10 ulike muffins av 1 muffinsrøre. Foto.

Muffins

Muffins kan fint fryses ned. Frys ned uten glasur, tin over natten i kjøleskap, og legg på glasur og pynt samme dag.

Prøv vår enkle oppskrift på en allsidig muffinsrøre som enkelt kan brukes til 10 ulike smaker.

Tørre småkaker og kjeks

Tørre småkaker og kjeks blir fuktige ved tining og egner seg derfor ikke for frysing.

 

Cookies

Cookies blir også våte ved tining, men det finnes en måte å få nystekte cookies på rekordtid. Form cookiedeigen til en lang pølse, pakk godt inn i plast og frys ned. Når du vil ha nystekte cookies, deler du cookiedeigen i skiver med en skarp kniv og legger på et bakepapir. Stek cookiesene i ovnen på 200 grader i 10 minutter.

Glasurtips! Skal du fryse ned kake som har glasur på, blir det fort grisete å pakke den inn. Frys den gjerne først uten å dekke til den, og legg plast rundt etter at den er frossen. Husk da også å pakke den ut med en gang du tar den ut av fryseren for å unngå gris.

Relaterte tips