Slik skålder du mandler

Skålede mandler hører til mange av julens godsaker. Skåldede mandler brukes blant annet når man lager hjemmelaget marsipan, mandelmakroner eller lys kransekake. I tillegg må mandelen man har i grøten eller riskremen skåldes, slik at den ikke synes. Under finner du fremgangsmåte på hvordan du enkelt skålder mandler selv.

Skålede mandler
  1. Kok opp en kjele med vann.
  2. Legg mandlene i kjelen og ta den av varmen.
  3. La mandlene ligge i det varme vannet i 10-15 minutter, slik at skallet løsner.
  4. Sil deretter av vannet og «klem» mandlene så skallet glir av. Du kan også legge en del av mandlene i et kjøkkenhåndkle og gni skallene av, for å gjøre at jobben går litt raskere.
  5. La de skåldede mandlene tørke på et tørt kjøkkenhåndkle i 1-2 døgn. Vend på mandlene 2 ganger om dagen, slik at du sikrer at de blir ordentlig tørre.
  6. Om du skal bruke mandlene for å lage kransekake eller din egen marsipan, så bør mandlene få tørke i 2 døgn før de males, for å sikre at det ikke blir for mye fuktighet i bakverket.

Bakst med skåldede mandler: