Klassisk kringle med marsipanfyll

Middels
220 min.
Skal du bake gjærbakst til mange er klassisk kringle med fyll en sikker vinner. Utgangspunktet er egentlig det samme som en vanlig bolledeig, men både størrelsen og den unike formen gjør kringlen til et ganske imponerende bakverk. Med fyllet får du også en herlig overraskelse i midten, og et enkelt marsipanfyll gir både god smak og et ekstra saftig resultat. Kringlen kan gjerne fryses.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

Kringle:

  1. Bland sammen alt det tørre i en bakebolle. Visp sammen melk og egg. Rør ut gjæren i væsken.

  2. Hell væsken over det tørre og elt på lav hastighet i 10 minutter til deigen slipper bollen.

  3. Tilsett terninger med romtemperert Melange og elt videre i 10 minutter til.

  4. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Dette vil ta rundt 60-90 minutter.

Utbaking og fyll:

  1. Velt deigen ut på melet underlag og trill ut en lang pølse på cirka 80 cm. Kjevle pølsen flat til den er cirka 20 cm bred.

  2. Riv marsipanen, og bruk en gaffel til å røre sammen romtemperert marsipan, Flytende Melange og sukker til et mykt og smørbart marsipanfyll.

  3. Smør marsipanfyllet utover en tredjedel av langsiden. Rull deigen sammen som en pølse og form til en kringle.

  4. Løft kringlen over på bakepapirkledd stekeplate og pass på at skjøten ligger ned. Etterhev under plastfolie i rundt 30-45 minutter.

  5. Varm opp ovnen til 180 grader.

  6. Pensle kringlen med egg og stek nederst i ovnen i 30-35 minutter.

  7. Avkjøl kringlen på rist før den pyntes med melisglasur og grovhakkede mandler.

Pynt:

  1. Sikt melis i en bakebolle. Ha i eggehvite og sitronsaft og kjør på middels høy hastighet til du har en jevn og fin glasur.

  2. Spe ut vann om glasuren blir for tykk til å drysse over kringlen. Glasuren skal helst slippe seg fra ballongvispen.

  3. Tips: For en enda enklere glasur kan du røre sammen melis og sitronsaft. Sikt 160 gram melis i en bolle og rør inn 0,5 ss sitronsaft og 2 ss vann litt etter litt, til du har ønsket tykkelse på glasuren.

  4. TIPS:  Kringla kan fryses og  enkelt tines på kjøkkenbenken når du ønsker å spise den. Når den er ferdig tint kan du gjerne også varme den litt ved å sette den i en forvarmet stekeovn på 170 grader i cirka fem minutter.
     

Antall porsjoner:

  • KRINGLE:
  • 1 kg hvetemel
  • 125 gram sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 0.5 ts salt
  • 5 dl melk
  • 2 stk egg (i deigen)
  • 25 gram gjær
  • 250 gram Melange - klassikeren siden 1919
  • FYLL:
  • 200 gram marsipan (minimum 50 % mandler)
  • 0.5 dl Flytende Melange
  • 50 gram sukker
  • 1 stk egg (til pensling)
  • MELISGLASUR:
  • 160 gram melis
  • 1 stk eggehvite
  • 1 ts sitronsaft
  • 1 ts vann
  • 50 gram grovhakkede mandler (til pynt)

Lignende oppskrifter

Klippekrans med kanel- og eplefyll

Klippekrans med kanel- og eplefyll

Middels
130 min.
Skolebrød.

Skolebrød

Enkelt
160 min.
Kanelboller kanelsnurrer

Kanelsnurrer

Enkelt
90 min.