Coq au vin

Middels
120 min.
Coq au vin er en velkjent fransk klassiker som ganske enkelt betyr hane i vin. Hanen har vært et symbol for Frankrike siden den franske revolusjon. Ifølge den franske kokken Laurent Benguigui som har delt denne oppskriften med oss, viser hanen all sin delikatesse når den kokes sammen med andre store, franske produkter, som vin og cognac. Her til lands er det ikke så lett å få tak i hane, men du kan fint lage gryten med kylling. Ved å la kyllingen marinere i rødvin i mange timer får den en nydelig, dyprød farge og fantastisk smak. Resultatet er en rustikk og smakfull gryte med mørt og saftig kjøtt.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

  1. Del hanen/kyllingen i serveringsstykker: hvert bryst deles i 2, hvert lår deles i 2. Fjern gjerne skinnet på bryststykkene.

Marinade:

  1. Del hvitløksfeddene i to.

  2. Bland sammen rødvin, fersk timian, laurbærblad og hvitløksfedd, i en stor blandebolle.

  3. Rens løken og stikk inn nellikspikerne.

  4. Legg løken i marinaden sammen med kjøttet. Dekk bollen med plast og sett til marinering i kjøleskapet i 8 til 12 timer.

Resten av gryten:

  1. Løft kjøttet ut av marinaden og tørk godt. Ta vare på marinaden til senere.

  2. Brun baconterningene i en stor gryte på medium sterk varme. Løft ut baconterningene av gryta med en sil eller spiseskje, slik at fettet fra baconterningene blir igjen.

  3. Smelt halvparten av Olivero Steke og Bake i gryta og stek hane/kyllingstykkene til de har en fin, gyllen farge. Ta de ut av gryta og sett til side.

  4. Surr finhakket løk og hvitløk i gryta til løken er blank og myk.

  5. Legg stykkene av hane/kylling og baconet tilbake i gryta og hell over cognac.

  6. Tilsett marinaden og kok forsiktig opp. Senk temperaturen og la alt stå og småputre i cirka 1 time.

  7. Mens gryten putrer kan du begynne å kutte opp grønnsaker.

  8. Rens sopp og småløk.

  9. Skjær soppen i tykke skiver.

  10. Skrell gulrøttene og skjær i tynne skiver.

  11. Smelt resten av Oliver Steke og Bake i en stor stekepanne.

  12. Stek soppskivene sammen med hele småløk til de har fått litt farge.

  13. Tilsett gulrotskiver og hell over kyllingkraften. Kok opp og la de hele småkoke i 5 minutter.

  14. Etter en times putring: ta ut løken med nellik, laurbærbladene og timian (hvis du har brukt hele kvister) ut av gryten.

  15. Ha grønnsakene over i gryta med kjøttet. Smak til med salt og pepper.

  16. Kok opp igjen og la alt småkoke i 15 minutter til grønnsakene er møre. Server med finhakket persille.

  17. Tips fra Laurent: Synes du sausen er for tynn? Den kan tyknes med en typisk fransk jevning kalt «manié». Rør sammen like deler hvetemel og romtemperert Olivero Steke og Bake (f. eks. 20 gram av hver). Tilsett litt i den sausen du skal jevne og rør godt. Tilsett deretter jevningen litt etter litt for å tykne sausen. La alt småkoke 5 minutter for å bli kvitt melsmaken.
  18. Takk Laurent for oppskriften: Laurent Benguigui – latable.no

Antall porsjoner:

  • 2.5 kg hane eller kylling
  • Marinade:
  • 1 liter rødvin (gjerne fra Bourgogne)
  • 4 ss fersk timian
  • 3 stk laurbærblad
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 stk gul løk
  • 9 stk nellikspiker
  • Resten av gryten:
  • 250 gram baconterninger
  • 1 stk gul løk, finhakket
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • 70 gram Olivero Steke og Bake
  • 0.5 dl cognac
  • 300 gram sjampinjong
  • 300 gram gulrøtter
  • 15 stk småløk (eller små sjalottløk)
  • 1.5 dl kyllingkraft
  • 1.5 ts salt
  • 0.5 ts pepper
  • 1 ss bladpersille (til topping)

Produkter i oppskriften

Olivero steke og bake

Olivero Steke og Bake

Lignende oppskrifter

Greske gyros oppskrift

Greske gyros i pita

Enkelt
60 min.
Oppskrift på paella med skalldyr

Paella med skalldyr

Enkelt
40 min.
Gnocchi med salviesmør og parmesan

Gnocchi med salviesmør

Enkelt
45 min.