Lasagne alla Bolognese

Middels
75 min.
Lasagne er kanskje den mest kjente pastaretten fra Italia. Den er også en av de eldste og kan spores tilbake til da romerne serverte pastaplater, laganum, toppet med en slags kjøttstuing. Den lagvise lasagnen stammer fra 1300-tallet, og kommer både fra Bologna og Napoli. Kjøttsausen i lasagne alla Bolognese er ikke ulik den som lages til pasta Bolognese. Lasagne alla Napoletana inneholder gjerne kjøttboller og pølse, og rikelig med ost som ricotta og mozzarella i stedet for hvit saus. I Norge lager vi ofte lasagne med ostesaus, men ifølge den italienske kokken Luca Mereu, som vi har fått denne oppskriften av, skal den lages med en klassisk bechamelsaus og revet parmesan mellom lagene.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

Kjøttsaus:

  1. Smelt Olivero Steke og Bake i en stekepanne på medium sterk varme. Stek baconterningene i 1-2 minutter og ha over i en stor gryte.

  2. Finhakk løk, gulrot, stangselleri og hvitløk. Stek i stekepannen til løken blir blank og myk. Ha alt over i gryta.

  3. Brun kjøttdeigen til den er nesten gjennomstekt og bland sammen med resten.

  4. Hell vinen over i stekepannen og kok inn til halvparten. Hell over i gryta.

  5. Rør tomatpuré og hermetiske tomater inn i gryta. Kok opp og smak til med salt, pepper og finhakket bladpersille.

  6. La kjøttsausen småkoke delvis under lokk i 20 minutter mens du lager den hvite sausen.

Hvit saus:

  1. Varm opp melk i en kasserolle.

  2. Smelt Olivero Steke og bake i en annen vid kasserolle på medium sterk varme. Tilsett hvetemelet og rør godt.

  3. Visp litt og litt melk inn i melblandingen, til all melken er brukt. La sausen koke opp under omrøring, til du har en jevn og tykk saus.

  4. Smak til med revet muskatnøtt, salt og pepper.

Montering:

  1. Forvarm ovnen til 200 grader. Smør en stor, ildfast form på cirka 25×35 centimeter med Olivero Steke og Bake og fordel et lag hvitsaus i bunnen av formen.

  2. Bygg lasagnen lagvis med lasagneplater, kjøttsaus, hvit saus og revet ost. Gjenta til du er tom for kjøttsaus. Avslutt med hvit saus og et godt lag revet parmesanost.

  3. Stek lasagnen på rist midt i ovnen i cirka 30 minutter, til lasagneplatene er ferdige. Stikk en gaffel gjennom for å sjekke om lasagnen er ferdig stekt. Går den lett gjennom lagene er lasagnen klar til servering.

  4. Tusen takk til Luca Mereu for oppskriften. Han holder blant annet kurs i italiensk mat og vin. Disse finner du på italia.no.

Antall porsjoner:

  • Kjøttsaus:
  • 2 ss Olivero Steke og Bake
  • 100 gram baconterninger
  • 1 stk gul løk
  • 1 stk gulrot
  • 1 stilk stangselleri
  • 2 fedd hvitløk
  • 500 gram kjøttdeig av okse og svin (eller bare okse)
  • 1 ts salt
  • 0.5 ts pepper
  • 1 ss fersk bladpersille
  • 80 gram tomatpuré
  • 1 kg hermetiske tomater (hakkede)
  • 0.75 dl hvitvin
  • Hvit saus:
  • 1.5 liter helmelk
  • 150 gram Olivero Steke og Bake
  • 150 gram hvetemel
  • 1 ts malt muskatnøtt
  • 1 ts salt
  • 0.5 ts pepper
  • Til montering:
  • 12 stk lasagneplater
  • 200 gram parmesanost

Produkter i oppskriften

Olivero steke og bake

Olivero Steke og Bake

Lignende oppskrifter

Greske gyros oppskrift

Greske gyros i pita

Enkelt
60 min.
Oppskrift på paella med skalldyr

Paella med skalldyr

Enkelt
40 min.
Gnocchi med salviesmør og parmesan

Gnocchi med salviesmør

Enkelt
45 min.