En studie gjennomført i 2015-2016 viste at i overkant av 60 %* av den voksne befolkningen hadde et kolesterolnivå som var over de anbefalte verdiene. Det er altså relativt vanlig å ha noe forhøyet kolesterol, forklarer Byfuglien. Den gode nyheten er at det kan reduseres med enkle tiltak.

To typer kolesterol

Vi trenger en viss mengde kolesterol i blodet for å utføre viktige funksjoner i kroppen. Kolesterol er et fettstoff som blant annet brukes som byggestein i hormoner og i cellevegger.n

Kolesterol kan deles i to grupper: LDL-kolesterol og HDL-kolesterol.

  • LDL-kolesterolet blir ofte kalt «det dårlige kolesterolet». Dette er fordi det fører til avleiringer på innsiden av blodårene, noe som øker risikoen for at blodårene blir tettere, såkalt åreforkalkning.
  • HDL-kolesterol blir gjerne kalt «det gode kolesterolet». Dette er fordi det frakter fettstoffer tilbake til leveren hvor det skilles ut som galle. Lavt HDL-kolesterol gir økt risiko for hjerte- og karsykdom. Det er ønskelig å ha et HDL-kolesterol over 1mmol/l for menn og over 1,2 mmol/l for kvinner.

Anbefalte verdier for kolesterol:

  • Totalkolesterol: 5 mmol/l eller mindre
  • LDL-kolesterol: 3 mmol/l eller mindre
  • HDL kolesterol: 1 mmol/l eller mer for menn og 1,2 mmol/l for kvinner

Årsak:

– I de fleste tilfeller henger høyt kolesterol sammen med hva man spiser og hvor aktiv man er, forklarer Byfuglien. I tillegg finnes det omtrent 25 000 mennesker som har medfødt arvelig høyt kolesterol.

– Maten vi spiser påvirker mengden dårlig kolesterol (LDL) i kroppen. Den viktigste grunnen til at vi får høyere LDL-kolesterol enn ønsket, er gjerne at vi har spist mye mettet fett. Mettet fett er et relativt vanlig innslag i kostholdet, og finnes blant annet i meierismør, fløte og fett kjøtt som pølser og bacon. Umettet fett, som oljer, avokado, myk margarin og fet fisk bidrar på den andre siden til å redusere mengden LDL-kolesterol i kroppen.

Les mer om forskjellen på mettet og umettet fett her.

Røyking og lavt aktivitetsnivå reduserer nivået av det gode kolesterolet(HDL) i kroppen.

Det finnes også faktorer som påvirker kolesterolet, men som vi ikke kan gjøre noe med – som alder. Fra man er 20-30 år til man er 50-60 år øker totalkolesterolet i snitt med 2-3 mmol/l *– rett og slett fordi kroppen eldes, forklarer ernæringsfysiologen. Det er derfor desto viktigere å gjøre gode valg for kolesterolet tidlig i livet.

Symptomer:

– Høyt kolesterol gir i seg selv ingen symptomer. Man kan være slank og ha høyt kolesterol, og man kan være overvektig og ha helt fine kolesterolverdier, sier Byfuglien.

Som regel oppdages høyt kolesterol når man tar en blodprøve hos legen eller på annen helsesjekk. Man kan ha høyt kolesterol uten å være klar over det. Fra man er 40 år kan det derfor være lurt å sjekke kolesterolet sitt.

Behandling:

Behandlingen starter gjerne med en gjennomgang av mulige endringer i kosthold og aktivitetsnivå. Hos legen vil du gjerne først få anbefalt enkle tiltak, som å være fysisk aktiv 30 minutter hver dag. Aktivitet øker nemlig nivået av HDL – det gode kolesterolet. Andre tiltak kan være å bytte ut mettet fett i kostholdet ditt med mer umettet fett.

Vanlige tiltak:

– Betaglukan har også vist seg å ha en gunstig effekt på kolesterolet. Betaglukan finner vi i havre og bygg, og det kan derfor være lurt å prøve å få inn mer av disse kornsortene i det daglige kostholdet, forklarer Marte.

Prøv for eksempel denne oppskriften på havrepannekaker eller disse grove vaflene med havregryn.

For deg som vil redusere kolesterolet ved hjelp av kostholdet finnes det også et produkt som heter Vita Proaktiv. Det er en margarin som er tilsatt plantesteroler – plantenes eget kolesterol. Det hindrer kolesterolet i å gå fra tarmen til blodet. Norske studier har dokumentert at Proaktiv reduserer kolesterolet med 7-10 % på 2-3 uker. For å oppnå effekt må man spise 25 gram per dag.

Medisiner:

Statiner er den mest brukte formen for kolesterolsenkende legemiddel. Statiner hemmer produksjonen av kolesterol i levercellene, noe som gir økt opptak fra kolesterol fra blodet inn i levercellene. Dermed blir LDL-kolesterolet i blodet blir lavere.

Oppsummering

Over 60 % av den voksne befolkningen har kolesterol over de anbefalte verdiene. Høyt kolesterol gir i seg selv ingen symptomer. Man kan være slank og ha høyt kolesterol, og man kan være overvektig og ha helt fine kolesterolverdier. Behandlingen starter gjerne med endringer i aktivitetsnivå og livsstil. Fysisk aktivitet i 30 minutter hver dag, å erstatte mettet fett med umettet, samt økt inntak av betaglukan – som finnes i havre og bygg – er gunstig for kolesterolet.

Kilder:

*Hopstock LA et al. BMJ Open
2017;7:e015001. Tromsøundersøkelsen 1979-2016)

Forekomst av høyt kolesterol: I gruppen 40-49 år hadde 68% av mennene og 51% av kvinnene høyere kolesterol enn de anbefalte verdiene. I aldersgruppen 50-59 år, hadde 72% av menn og 77% av kvinner høyt kolesterol.

Økning i kolesterol med alder: I Tromsøundersøkelsen er det cirka 2 mmol/l økning av totalkolsterol fra aldersgruppen 20-30 år til 50-60 år.

Derfor trenger kroppen fett

Man kan få inntrykk av at fett er noe vi må passe oss for, og gjerne unngå helt. Men fett er faktisk bra for menneskekroppen – i riktig mengde, forteller ernæringssjef i Mills Marte Gjeitung Byfuglien.